Szilárdka története

Szilárdka 2011-ben született, kétoldali ajak- és szájpadhasadékkal. Már alig 4 hónaposan átesett első műtétjén, majd ötéves koráig további három műtétet végeztek el a rendellenesség korrigálása érdekében. 2016-ban a szegedi Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikán sikerült vizsgálatot kezdeményezni, az egyik legelismertebb szakorvossal találkozhatott Szilárdka, aki újabb technikákat alkalmazva igyekszik segíteni a rendellenességek korrigálásában. A vizsgálatot követően első szegedi műtétje is sikeresen zajlott 2016. szeptemberében.

2018. márciusában került sor Szilárdka újabb vizsgálatára, majd egy ideig váratott magára a következő kezelés és beavatkozás, ugyanis a kisfiú fogacskáinak még növekedésre volt szükségük. Emiatt 2019. októberében töltöttek 3 hetet Szegeden, amikor egy speciális fogszabályozó készülékkel újabb eredményeket sikerült elérniük az orvosoknak. Alapítványunk és a kisfiút támogató közösség mindvégig hatalmas összefogásról tanúskodott, és nem volt ez másként akkor sem, amikor a Szilárdkát kezelő szakorvos keresett meg minket, hogy szorgalmazza egy következő műtét előjegyzését, a látványos eredményeknek köszönhetően. 2020. év elején, az előkészítő vizsgálatokat követően, februárban sor került tehát egy újabb műtétre is: minden komplikációmentesen, a megtervezett ütem szerint zajlott, s bár Szilárdka félt kissé a tűtől, nagyon bátor kisfiú, és ezt a megpróbáltatást is kiállta. A sikeres adománygyűjtéseknek köszönhetően az utazás, szállás és a teljes műtéti- és kezelési-, majd a műtétet követő felülvizsgálat költségei sem terhelték a családot.

Összefogásunk eredményeként tehát a külföldi vizsgálatok és a műtétek sem jelentettek anyagi megterhelést a család számára, Alapítványunkon keresztül támogatói segítséggel sikerült azokat elvégeztetni. A vizsgálattal kapcsolatos ügyintézésben, a kiutazás, ottlét megtervezésében, támogatókkal és a klinikával való kapcsolattartásban is vállaltunk szerepet, így könnyítve a család terhét.

Szilárdka jelenleg otthon van szüleivel, a szegedi klinikával tartják a kapcsolatot, ugyanis ezzel a története még nem ért véget teljesen. A kisfiú édesanyja az egész család nevében hálásan köszöni a példaértékű összefogást és a sok jóindulatú ember segítségét.