Szabolcs története

A 11 éves Szabolcsnál 2010-ben fedeztek fel orrüregi daganatot, melynek következtében, a daganat mérete miatt sajnos elveszítette a látását. Mivel a daganat eltávolítását Romániában akkor nem vállalták, egy szegedi klinikán műtötték meg, sikeresen. Ahogy a kezelések folytatódtak, Szabolcs kezdte visszanyerni a látását, de sajnos csak az egyik szemére, teljesen azóta sem gyógyult meg. Több szemorvos szakvéleménye is ugyanaz: sajnos a kisfiú már sosem fog tökéletesen látni.  Jelenleg egyik szemével egyáltalán nem lát, a másikkal pedig csak nagyon közelről. Ennek ellenére Szabolcs hagyományos iskolába jár, ahol speciális füzeteket használ, hogy lássa a vonalakat. Szorgalmas, és jóképességű diák a tanárai elmondása szerint. Szabolcs és családja egy speciális nagyítókészülék megvásárlását tűzte ki célul, hogy a kisfiú teljesebb életet élhessen.

Hogy segítséget nyújtsunk a családnak, online gyűjtést indítottunk 2017 decemberében, majd 2018 márciusában csíkszeredai cukrászdák, valamint csíkszeredai és székelyudvarhelyi optikai szaküzletek bekapcsolódásával urnás gyűjtést is kezdeményeztünk, hogy a költéges nagyítókészüléket beszerezhessék.

Összefogásunk eredményeként 2018 augusztusára a jóindulatú emberek adományainak köszönhetően a nyolc hónapig tartó gyűjtés meghozta gyümölcsét. Alapítványunk közreműködésével összesen 10 500 lejt sikerült átadnunk a családnak, melyből banki átutalással összesen 1 230 lej érkezett, online utalással 3 510 lej, urnás gyűjtés során összegyűlt 3 982 lej, szponzori felajánlás során  500 lej gyűlt össze, valamint Alapítványunk hozzájárulása 1 278 lej volt. A gyűjtés felhívására a család ismerősei, barátai is válaszoltak, így az Alapítványunkon keresztül sikeresen összegyűjtött adományok és a család megtakarításai mellett további hozzájárulással egészült ki a készülék megvásárlásához szükséges összeg, vagyis 15 500 lej.

Szabolcs jelenleg a Prodigi Connect 12 nevet viselő speciális nagyítókészülékkel ismerkedik, tanulmányozza a használatát és a beállításait. Ezzel kezdhette el a 2018/2019-es tanévet, továbbra is hagyományos iskolában. Az eszköz segítségével komplett füzet vagy könyvoldalakat tud felnagyítani, illetve egy különálló kamera segítségével még a táblát is láthatja a monitoron keresztül.