Pityuka története

Pityuka 2014-ben született. Miután 2016 júniusában akut limfoblasztos leukémiát diagnosztizáltak nála elkezdődött a kezelése, a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban. A kisfiúnak rengeteg étrendkiegészítőre is szüksége van azóta is, hogy a szervezete bírja a kezelésekkel járó terhelést, előfordul az is, hogy külföldről kell beszerezzenek gyógyszereket. Alapítványunk étrendkiegészítő- és utazástámogatást hagyott jóvá a kisfiú mihamarabbi gyógyulásának elősegítése érdekében, emellett a LAB Életmentő Kupakokkal közösen kupakgyűjtést szerveztünk, melynek csíkszeredai akcióját 2016. december 8. és 2017. április 26. között bonyolítottuk le sikeresen.

Támogatásunk eredményeként 2017-ben Pityuka számára étrendkiegészítőket, vitaminokat vásárolhatott a család, emellett néhány hónapig a kórház és otthonuk közötti utazásokat (360 km) is igyekeztünk költségmentesíteni.

Pityuka jelenleg havonta jár édesanyjával Marosvásárhelyre, elkezdték a fenntartó kezelést, ilyenkor néhány napos kórházi kezeléseken vesz részt minden hónapban, a többi napon otthon lehet családjával. A szükséges gyógyszerek egy része az állam által támogatott, de egy bizonyos részét a család kell megvásárolja, ugyanúgy ahogy az étrendkiegészítőket, vitaminokat is. A kezelése még előreláthatóan két évig eltart, az édesanya elmondása szerint bár vannak nehéz pillanatok, Pityuka nagyon jó úton halad a gyógyulás felé.