După un an de pauză, în 2021 am putut organiza din nou tabăra de vară „Erőd”. Tabăra s-a desfășurat în perioada 5-9 iulie la Șumuleu-Ciuc la care au participat 23 de copii cu vârste cuprinse între 13-15 ani care locuiesc în centrele de plasament de tip familial al Direcției Județene pentru Protecția Socială și a Copilului Harghita. Folosind metode de joc și de pedagogie, tabăra a oferit un spațiu sigur și deschis pentru copiii participanți, bazat pe învățarea experiențială, în timpul căreia aceștia puteau dobândi abilități, metode și tehnici relevante în domeniul prevenirii violenței.

Pe parcursul celor cinci zile, adolescenții care au participat la Tabăra Fundației Juventutti au putut alătura programelor care, pe lângă dezvoltarea abilităților esențiale în prevenirea violenței, au oferit  participanţilor informații despre diferite tehnici de comunicare și metode specifice necesare pentru a preveni sau a exclude un abuz. . Toate acestea au avut loc în condiții de tabără, într-o echipă nouă, într-o comunitate nouă, unde pe lângă experiență s-au împletit multe noi prietenii.

„ Tabăra m-a învățat că trebuie să acordăm mai mult timp pentru însene .” (un participant)

„Ce m-a învățat tabăra:, cum să mă comport, cum să fac față stresului, conflictelor într-o comunitate.” (un participant)

Luni s-au cunoscut participanții între echipă, au cunoscut pe comunitate, iar tema de după-amiază a fost ajutorul și cererea de ajutor. Marți, participanții s-au alăturat exercițiilor bazate pe subiecte de autocunoaștere, încredere în sine și încredere în ceilalţi, iar apoi au putut să își extindă cunoștințele anterioare în domeniul recunoașterii emoțiilor. Miercuri a fost despre creativitate și elementele de bază ale comunicării nonviolente, colaborative. Joi a fost despre rezolvarea problemelor și gestionarea conflictelor, apoi vineri am abordat subiectele autocontrolului, luarea deciziilor și, în cele din urmă, gestionarea stresului cu ajutorul diferitelor jocuri și exerciții.

Cel mai important lucru care mi s-a întâmplat în aceste cinci zile a fost:

„M-am dezvoltat și eu și am primit multă dragoste”. (un participant)

 Ceea ce simt că m-a învățat această tabără este:

„Cum să îmi controlez sentimentele”. (un participant)

„A IUBI.” (un participant)

Mulțumiri deosebite pentru sprijinul Harplast, Hamm.ro și pentru Crucea Roșie din Gheorgheni.

În continuare mulțumiri pentru voluntarii Orsi, Krisztina, Edina și Katika, și pentru cooperarea Direcției Județene pentru Protecția Socială și a Copilului Harghita, fără voi această tabără nu s-ar fi putut organiza și derula.

Vă mulțumim că ați organizat o tabără foarte BUNĂ pentru noi. Recunoștință eternă. Vă mulțumim pentru dăruire, pentru munca depusă. Și vă mulțumesc că nu ați renunțat la slujbă în ciuda comportamentului nostru (rău). Trebuie să fi avut nevoie de multă stăpânire de sine. (…) Mulțumesc! ” (un participant)